YOU WERE NEVER REALLY HERE

 

Prima dată când am văzut trailerul mi-a plăcut enorm dar nu ştiam la ce să mă aştept. Până unde se duce acţiunea, ce se întâmplă, părea previzibil dar nu prea. Părea ceva cunoscut dar în acelaşi timp un pic mai intens, mai profund. După ce am văzut filmul tot nu ştiu la ce să mă aştept. De la film, de la regie, de la viaţă în general.

Ştii că urmează ceva bun când Joaquin Phoenix face ceva indie şi edgy. Tipul emana talent şi chiar dacă Inherent Vice a fost cam intens chiar şi pentru mine pe lângă asta pare aş putea spune că era film de TV. Nu ştiu exact nimic mai mult despre filmul ăsta decât că m-a lăsat într-un alt loc decât ăla în care m-aş fi aştept. Ştiu că regizorul este doamna care a făcut WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN iar screenplayul adaptat de ea este după cartea cu acelaşi nume scrisă de Jonathan Ames, creatorul serialului Bored To Death.

Evident nu am citit cartea dar filmul doar da o senzaţie de ceva acţiune gen ”dreamstate like”. Şi prin acţiune nu mă refer la violenţă care este destul de nefiltrată ci la felul în care este regizat felul în care este povestit, sau nu, pentru că preferă să arate decât să spună. Da o senzaţie de fără mâini fără picioare şi un film care se aseamănă cu ”soarele care iese din nori, dar tot frig afara”. Te lasă rece, dar într-un mod neobişnuit. Te lasă confuz dar într-un mod destul de specific. Vezi, sau mă rog, doar ce ai văzut ce se întâmplă, dar în cap deja dezvolţi alte idei, legi lucruri singur sau îţi faci tu personajul pe drum pentru că oricum prea multe nu ştii despre el.

Poate în carte este altfel poate povestea este mai complet dar filmul separat de orice, doar ca un film, este mai degrabă un vis pus în cadre, un vis realist care este afectat de trăiri şi emoţii şi talentul lui Phoenix. Zic asta pentru că face filmul, îl ţine, îl duce în cârcă şi toate astea cu un dialog minim iar momente în care se discuta ceva este mult peste simplele clişee ale acestui gen de film. Cine îl vede poate să decidă singur ce fel de film este, eu unul nici acum nu ştiu.

Comments

comments