SPLIT

Nu obişnuiesc să fac chestia asta dar inevitabil o să încep cu un video care rezumă mult mai bine acest film decât mine. Sau mă rog, creează curiozitatea necesară pentru a-l vedea la cinema sau cât mai repede ca să nu îţi facă nimeni spoiler. Dacă din trailer nu ţi-a plăcut, nu o să fie un film pentru tine, dar dacă eşti doar un pic curios este un ”MUST SEE”. Şi chiar dacă nu înţelegi twsitul ajungi acasă şi cauţi pe google.

Bineînţeles că o să fie un review scurt pentru că evident este un film foarte bun, de la o mare revenire în forţă a lui M. Night Shyamalan la o show James McAvoy care depăşeşte multe altele asemănătoarea pe care le-am văzut până acum. Tipul în sine în film, este un spectacol şi chiar dacă unele din personalităţi nu ajungem să le vedem complet interpretarea sa este absolut fenomenală. La fel şi Anya Taylor-Joy în rolul lui Casey aduce un personaj destul de interesant, de la The Witch la Split actriţa asta se lansează în Hollywood într-un mare fel. Mai sunt şi câţiva alţi actori dar nu prea contează, filmul se învârte în jurul acestor 2 personaje într-un spaţiu închis şi cu un plot care oricum te ţine curios şi nu plictiseşte de-a lungul filmului.

Pentru că vrei să ştii, vrei să afli dacă e adevărat. Porneşte de la o poveste simplă şi se adăugă elemente care îţi dau de bănuit tot felul de lucruri. Adevărat sau fals? Se întâmplă sau nu? Ajunge la un moment dat să descrie bestia care vine într-un aşa fel şi deja vizualizezi dar între timp nu eşti sigur de nimic. Ajunge chiar să aibă un moment în care o să rămâi în plan ”Doar atât?” dar nu se termină acolo şi mai este. Chiar aveam impresia la un moment dat ca o să rămână filmul acolo e o scenă filmată ca un fel de ”Faux ending”. But wait, there’s more.

Şi de ce este o revenire a lui Shyamalan? Pentru că până anul trecut sau acum doi ani când a apărut The Visit, un film care mi-e personal mi-a plăcut, nu prea a avut succes la filmele astea cu TWIST. Dar cu The Visit a făcut ceva, asemănător cu scheletul din Split cu dubii şi toate cele dar ăla a fost de probă. Split, este the real deal, de la regie la poveste şi la alegerile pe care le-a făcut cu castul. Sunt foarte multe Shymalanisme care dacă probabil erau spuse de alţi actori ar fi sunat aiurea, dar a nimerit din plin şi filmul niciodată nu ţi se pare o experienţă falsă.

Comments

comments