MARVEL’S LUKE CAGE

Cum am făcut şi înainte la celelalte seriale din acest magnific univers televiziv Marvel, acum că am văzut toate episoadele, m-am simţit obligat să scriu şi despre ultima apariţie Netflix, Luke Cage. Şi cum Netflix învaţă pe parcurs ce creşte tot ce face este să îmbunătăţească atât scheletul cât şi toate elementele care ţin de feelingul sau autenticitatea unui serial. Rămân mici probleme pe undeva dar nu este nimic de speriat, nimic ce să strice creşterea progresivă a serialului care mie personal mi-a plăcut enorm şi am să trec imediat în detalii de ce.

Luke Cage este un personaj aproape invincibil iar creatorii serialului, în afară de a adapta un comic a cărui origine este din anii 70, au ştiut perfect cum să îl pună în situaţie şi cum să îl joace mai mult pe partea de implicare emoţională decât pe cea în care intra peste tot şi bate pe toată lumea. Se întâmplă nu zic că nu, să bată pe toată lumea, dar greutatea serialului sta în personaje în cum se dezvoltă şi cum interacţionează unul cu celălalt. Este un serial a cărui esenţa sunt personajele, pornind de la Luke Cage pe care l-am văzut deja în Jessica Jones şi despre care nu ştiam prea multe până la cam toate personajele negative care şi ele la rândul lor primesc un fel de origin story sau măcar un background cu care să le înţelegi motivaţia sau cu care se justifică. Scenele de acţiune sunt foarte bune, nu-i nici un dubiu, dar felul în care au reuşit să te facă să îţi pese de personaje este de aplaudat.

Pe lângă celelalte două seriale, DareDevil şi Jessica Jones, Luke Cage perfecţionează un element care mai mult este discutat în celelalte, în special în DD, acela fiind cartierul. Se simte că acţiunea să întâmplă în acelaşi loc, este atât de palpabil acest lucru ca în orice moment mă aşteptam la un cameo DareDevil sau Punisher în Luke Cage (lucru care din păcate nu se întâmplă) doar că în serialul ăsta, Harlem are suflet, comunitatea şi cartierul ăsta adăugă un strat în plus foarte vizibil în fiecare scenă de exterior în fiecare poveste pe care o spune un personaj în fiecare flashback pe care îl vedem, suntem tras în Harlem şi pe tot parcursul serialul trăim Harlem. În timp ce Hell’s Kitchen rămâne doar un gând şi Downtown e doar o menţiune, Harlem prinde viaţă în acest sezon la fel ca şi restul personajelor.

Altceva ce Netflix a făcut de minune cu acest serial este să le dea peste nas tuturor celorlalte filme şi seriale Marvel, aş sublinia chiar filmele pentru că ele au bugetul cel mai mare, cu un soundtrack de nota 11. Din primul episod până la sfârşit se simte tot banul pus în muzică din serial, de la jazz, la Wu-Tang Clan, de la un ‘’score’’ în serial la muzică care completează o scenă, totul este premium. Cum Guardians of The Galaxy au avut muzica lor, şi ăla cred că ar fi singurul film cu un soundtrack mai scump şi pe măsură, Luke Cage a reuşit să integreze muzica din serial în plotul serialului, CottonMouth, tipul rău din serial, fiind patronul unui Club iar şi el la rândul lui muzician.Ce nu a reuşit să perfecţioneze nici de data asta este progresul spre sfârşitul sezonului care de pe undeva de la episodul 10 parcă se lungeşte cam mult, cam tras de păr, sau chiar aş putea să spun că pare ‘’filler’’.  Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Jessica Jones tot la sfârşit, pierde intensitatea cu care a început şi cu care a ajuns până la un punct în serial care nu o să fac spoiler însă twistul este neaşteptat şi face serialul pur şi simplu imprevizibil. Nu mă deranja faptul că unele personaje sunt ‘’over the top’’ dar spre sfârşit chiar bătea ridicolul la uşă. Şi cum a spus şi Tarantino care nu am înţeles exactă dacă i-a plăcut sau nu serialul în sine dar putea să fie altceva, probabil dacă îl făcea el că film sau chiar şi ca serial era un fel de ‘’blaxploitation movie’’ gen Shaft, Dolemite, Super Fly cu uşoare urme de Black Dynamite, lucru care nu ar fi fost în totalitate rău dar merge şi în prezent. Faptul că 13 episoade lungesc un pic mai mult plotul cu nişte inconsistente şi aşa e o problemă dar cum am zis şi mai sus nu afectează foarte mult esenţa serialului care per total este chiar foarte foarte bun.marvel-luke-cage-mahershala-ali1Este o automată recomandare pentru toţi fanii Marvel, pentru toţi fanii Marvel Netflix şi pentru toată lumea care vrea să vadă un serial bun, distractiv, cu acţiune, intrigă şi nişte muzică superbă. Dacă l-ai văzut şi încă nu asculţi pe repeat melodia din primul episod sau din ultimul n-ai înţeles nimic din ce s-a oferit şi e timpul să mai te uiţi încă odată la serial pentru că ai ratat esenţa de vanilie din prăjitură de ciocolată. Pam-Pam.

 

 

 

 

 

SI DE PS O ALTA PIESA CARE MI-A PLACUT DIN MUZICA SERIALULUI:

Comments

comments