DON’T BREATHE

Şi după o pauză revin şi eu cu recenzia pentru DON’T BREATHE, unul din cu siguranţă top 3 cele mai bune filme ale verii a anului (de moment) care oricum din punctul meu de vedere a zburat foarte under the radar. Este unul din filmele alea care chiar merită văzut la cinema. Titlul spune tot, mă rog, titlul în engleză pentru că traducerea a fost ‘’Omul Din Întuneric, lucru care este relaţionat cu filmul dar nu ţine de elementul cheie, SUSPANSUL.

dont-breathe-trailerNu cred că am mai văzut un film atât de intens cu un thrill de ăla de îl simţi în sala de cinema de ceva vreme. Nu doar că ţi se ridică părul pe mână, ţi se ridică pe spate pe ceafă şi pe cap şi simţit cum pielea ţi se face de găini în momentele cheie ale filmului care la simplă vedere este un home invasion, 3 puşti intra în casa unui veteran de război orb să îi fure banii care îi primise în urma morţii fiicei sale după un accident de maşină. Ceva ce părea simplu devine din ce în ce mai complicat pentru cei 3 actori principali care imediat rămân 2. Deci efectiv tot filmul se învârte în jurul a doi puşti, un el şi o ea, un om bătrân orb şi un câine într-o casă din care nu pot ieşi. Sunt surprize pe drum, sunt twisturi şi sunt elemente care funcţionează la fel de bine ca într-un film de groază.

cpnaslexgaeyt4_Scena cu întunericul din beci care apare în trailer este făcută genial în special când personajele ies său intră în zona neagră pe care camera cu infraroşu nu poate percepe din cauza distanţei. Acţiunea cum se desfăşoară de-a lungul unei nopţi este la fel de intensă iar felul în care Fede Alvarez duce tot filmul este fantastic. Mie unul mi-a plăcut remake-ul al Evil Dead din 2013 şi în asta o avem din nou pe Jane Levy că actriţă principală (Probabil toată lumea o ştie din serialul Suburgatory) lângă Dylan Minnette că tinerii care intră în casa lui Stephen Lang. El este starul adevărat al acestui film. Rolul este excepţional şi îl face foarte mult din mişcări din gesturi pentru că dialogul său apare doar undeva după jumătatea filmul şi atunci este momentul în care explodează tot, numai e doar o prezenţă ameninţătoare este un personaj cu o motivaţie şi sentiment şi asta doar pentru că deschide gura şi zice ceva. Este voce tonul şi felul în care îşi spune liniile că probabil la un anumit punct eşti mai mult de partea lui decât a celor doi tineri care încearcă să fugă cu banii din casă.

dont_breathe_stephen_lang_still_1_h_2016E un film dur dar nu exagerează în sânge sau violentă mai mult decât ar fi real. Se menţine puternic interesul în ce se întâmplă mai departe şi nu dezamăgeşte cu personaje sau cu situaţiile în care se ajunge. Este atât de bun că vreau doar să îl pornesc din nou să îl aud pe Stephen Lang vorbind, monologul sau mă rog explicaţia pe care o dă la un moment este genială. Totul este în voce. Nu spun mai multe că nu vreau să intru în spoilere doar îl recomand, la cinema cât mai tine acasă pentru cine nu l-a văzut încă, dar trebuie şi merită văzut. Genial. Pur şi simplu genial.

 

 

Comments

comments