DOCTOR STRANGE

Ce a fost în ceai? Nu ştiu răspunsul şi probabil nu o să îl aflu niciodată dar la cât de freaky şi trippy a fost tot în filmul ăsta vreau şi eu puteri magice. Marvel Studios (acum mai nou) a reuşit din nou să scoată un film care îşi merită toate floricele, toată cola şi toată cutia de Pringles. Pe efecte, pe personaje, pe tot şi indiferent cât de multă lume ar avea de comentat altceva, dacă eşti fan superheroes ăsta este un film pentru tine, dacă îţi plac documentarele de pe TVR2 şi te aştepţi la realism ai greşit canalul şi dacă eşti mai snob ca mine şi totul ţi se pare că arată a altceva şi că deja s-a mai făcut caută şi o să descoperi că există şapte ploturi de bază aşa că shut it.

landscape-1469463742-doctor-strange-kaecilius2În rolul principal îl avem pe Benedict Cumberbatch, pentru prieteni Sherlock, pentru cunoscuţi Khaaaaaaaan! şi pentru restul dragonul vorbitor din Hobbit, care îl interpretează pe Doctorul Stephen Strange, un fel de Tony Stark din domeniul medical care se poarte ca o cizmă cu toată lumea pentru că este arogant încrezut şi are un Lambo cu care evident face un accident de desene animate din care evident iese doar cu mâinile bulite; oricine altcineva ar fi fost în maşina aia murea atât de tare că ajunge în universul DC, dar nu şi Strange, care după mai multe operaţii nu reuşeşte să îi treacă parkinsonul şi dezamăgit de medicină din vest pleacă în Kathmandu în căutarea unui loc numit Kamar Taj unde o găseşte pe Tilda Swinton cheală, 12 Ani de Sclavie îmbrăcat în verde şi foarte bine alimentat şi unde viaţa îi se va schimba pentru totdeuna după ce îi se arată că existe diferite lumi paralele, dimensiune etc. A da, mai e şi Kublai Khan cu ei dar asta nu contează prea mult. Hannibal a furat nişte pagini dintr-o carte şi vrea să îl aducă pe pământ Dormmamu ca să devină nemuritor sau ceva, n-am fost la film pentru motivaţiile lor de take over za’ world ci pentru origin story şi scenele foarte foarte foarte trippy. Mads Mikklesen face un super rol uşor monton dar destul de spooky şi bine interpretat ca tipul negativ. Este făcut pentru aşa ceva.

Este un film în care 3D-ul funcţionează perfect şi are nişte efecte foarte mişto. Biciurile, găurile prin care trec, dimensiune cu oglinzile sau chestia aia despre care toată lumea zice că este din Inception arata foarte mişto şi funcţionează surprinzător de bine, nu este un dezastru, este doar un haos foarte controlat. Fac o mică paranteză pentru toţi cei care comentează negativ asemănarea asta între Inception şi Doctor Strange şi trebuie să spun că este o abordare greşită. În timp ce în Inception funcţiona ca o chestie de vis în Doctor Strânge se presupune că este ceva real, este efectiv o altă lume în care se există, dacă făceau o scenă practică cu nişte monstruleţi mov pe un pământ maroniu şi îi spuneau Kaka Dimension, la fel sunt sigur, nu v-ar fi convenit că arată urât şi ce căcat dimensiune e asta? Deci shut it, again. Revin, efectele sunt foarte mişto, ideile sunt puse în mişcare într-un mod organic şi acţiunea are o coreografie fluidă, mult mai fluidă decât în alte filme Marvel de până acum doar pentru că apare un alt element, acela de nimic nu este ceea ce pare şi nimic nu funcţionează aşa cum se supune. În timp ce Iron Man, Captain America şi Winter Soldier se băteau parte în….. două părţi în Civil War pe un pământ drept în Doctor Strange există verticalitate şi o constantă reorientare a locaţiei datorită efectelor care le-am văzut în Inception pentru că OH MY GOD INCEPTION BEST MOVIE EVER 1 Link MEGA FULL HD Real 2017 (o să fac gluma asta până când o să mi se facă rău de la ea). Nu neg că este un film bun dar mai vedem şi altceva, în altă formă şi nu e nici o problemă dacă se aseamănă.

Plotul este destul de basic şi nu am nici o problemă cu asta, este un origin story şi face pe post de pod între mai multe elemente Marvel care există în paralel. Another piece of the puzzle. Singurul lucru de care îmi pare rău este că nu se menţionează niciodată faptele celor mici din Marvel cum e DareDevil sau Luke Cage în filmele astea chiar dacă se întâmplă în acelaşi timp şi s-a stabilit deja că funcţionează în acelaşi univers. Mici hinturi către serialele alea nu ar fi stricat din film dar sperăm că pe viitor avem mai mult. Nici măcar nu s-a luat în vedere că în Los Angeles există un tip cu cap de schelet în flăcări care conduce o maşină neagră şi omoară oameni. Dar hei poate poate… Şi cea mai şi cea mai bună parte a filmului, din punctul meu de vedere, este SCOTT ADKINS, da, da, da! Scott Adkins apare în film, chiar dacă este un henchman care nu vorbeşte şi doare se bate, prezenţa lui, în momentul în care îţi dai seama că e el, promite acţiune şi credeţi-mă, livrează acea acţiune cu vârf şi îndesat, în formă fizică şi în formă astrală.

Este evident o recomandare şi în acelaşi timp este o bucurie pentru mine că haterii caută nod în papură sau trei cozi pisicii (când toţi ştim că are două, una moartă şi una vie what what?) şi tot felul de motive să comenteze acest film, că e prost, că e de televizor, că nu ştiu ce că nu ştiu cum. Suntem mult prea departe în expansiunea universului cinematic Marvel ca să se mai audă hateuiala asta de pomană cum se întâmplă cu proaspăt apărutele filmele din DCCU, e prea multă lume care se bucură când apare un film de genul ăsta să se mai audă vocea unui bou care se pişe contra vântului să arate cât de nonconformist este el cum, s-a întâmplat cu Suicide Squad sau Batman V Superman (n-or fi ele cele mai grozave filme dar datul cu curul de pământ şi strigătul de disperare ca ‘’vai ce mizerii’’ sau ‘’vai ce nu ştiu ce’’ au fost la ele acasă când a venit ora de a comentă ceva, că dacă ziceai da, ‘’mai frennnn’’, mie mi-a plăcut, erai un plaeb prost care nu ştie ‘’sa filme’’ herp derp hurr durr).

Comments

comments